Hoe wordt spinazie geoogst?

Dit hier is allemaal eten. Voedsel. Een veld vol met mooie groene bladeren zo ver als je kan kijken. Maar welk voedsel is het? Het is zo'n duizend jaar geleden vanuit het Perzische Rijk hier in Europa terechtgekomen. Daar heeft het zich langzaamaan verspreid en de bijzondere groente heet esfenaj. Tenminste, zo bijzonder is die groente nu ook niet meer. Sterker nog, het is één van de meest gegeten groentes in Nederland. Namelijk spinazie. Dit hele veld wordt vandaag geoogst en klaargemaakt zodat wij het het hele jaar door kunnen eten. Dus in drie uur zitten al deze blaadjes straks in een pak diepvriesspinazie. Ik ben op bezoek in Duitsland. Vlak over de grens van Nederland ligt Münsterland en dit is echt de perfecte plek om spinazie te kweken. Waarom? Het klimaat is hier prima en de bodem. De bodem is hier lekker zanderig en daar houden die spinazieplantjes van. Hun worteltjes, ik zal ze er even bijpakken, die kunnen gemakkelijk en snel een weg vinden door het zand, door de bodem om uit te groeien. In het begin van het jaar worden deze zaadjes geplant met de zaaimachine, keurig in rechte lijnen. En dan duurt het zo'n zes weken voordat zo'n zaadje is uitgegroeid tot een mooi plantje met verse blaadjes zoals deze. En dat betekent dat er in het voorjaar vanaf april dus al geoogst kan worden. Het mooie is dat dat zaaien en oogsten de hele zomer door kan gaan tot september. Nou wordt die spinazie voor verschillende producten geoogst. Allereerst voor de bladspinazie. Dat zijn deze blaadjes met nog korte steeltjes en die worden straks in zijn geheel ingevroren. Maar daarnaast heb je ook nog gehakte spinazie, bijvoorbeeld spinazie à la crème. En gehakte spinazie wordt ook wel chop genoemd. Kijk. Daarbij mag er iets meer aan de steel zitten voor de smaak en de stevigheid. Dus die worden bewust een paar dagen later geoogst zodat die steeltjes net wat langer zijn. Bij het oogsten wordt de spinazie vlak boven de grond afgesneden en dat is een hele kunst, want je mag de grond niet raken. Dan komt er namelijk te veel zand in de spinazie. De afgesneden spinazie gaat regelrecht de container in en dan gelijk door naar de fabriek. Want nogmaals, het doel is om hem binnen drie uur in de diepvries te krijgen zodat ie zijn vitamines behoudt en natuurlijk ook de smaak.